måndag 6 april 2009

Allt är inte pizza som bakas i vedugn

Många läsare har hört av sig den senaste tiden och velat få tips på andra bakverk som man kan grädda i sin vedugn därhemma. Här kommer det första av två tips som är otroligt goda:

Max's Lemon Marri-age Pie


Pajskal
150g smör
3dl vetemjöl
1 äggula
1 msk vatten

Smula smöret i mjölet. Tillsätt äggula och vatten och knåda ihop till en boll. Låt stå kallt i typ 30 minuter. Tryck ut i en eldfast form och in i vedugnen tills den får fin färg (Ingen vedugn? Lugn! Kör den i 225 grader i ca 15 minuter)

Lemon curd
2,5 dl vatten
2 dl socker
4 citroner (saften från 4, skalet från 2)
5 msk maizenamjöl
4 äggulor
2 msk smör

Koka vatten, citronsaft, citronskal, socker och maizena tills det blir en tjock sås. Ta av plattan och vispa ner äggulor och smör till en krämig massa. Häll lemon curden i pajskalet och ställ kallt.

Italiensk maräng
300g socker
1dl vatten
150g äggvita (ca 5 st)

Börja koka vatten och socker. Håll koll på temperaturen med en digital termometer. Under tiden detta kokar upp, vispa vitorna till hårt skum. När sockervattnet når 122 grader ska det ner i äggmassan. Låt en stråle långsamt glida ner samtidigt som du vispar. Fortsätt vispa till marängen svalnar. Smeta ut marängen på pajen och bränn av i vedugnen (Ingen vedugn? Lugn, det går lika bra med gasbrännaren)

Lycka till!

2 kommentarer:

  1. Åhh den var så grymt god!

    //Sofia

    SvaraRadera
  2. Jag kan inte sluta tänka på detta underbara bakverk

    mmmmmm

    SvaraRadera