torsdag 9 april 2009

Allt är inte pizza... del 2

Som utlovat kommer här det andra receptet inom kategorin "saker (förutom pizza) man kan grädda i sin vedugn därhemma". Tack Pandan för inspirationen.

Fredriks saftiga rågbröd Dag 1 - På morgonen innan jobbet
500g kokande vatten
300g hela rågkärnor
50g hela dinkelkärnor
200g solroskärnor
50g linfrön
30g hel kummin
40g salt (valfritt havssalt)
-----------------------------------
100 g surdegsgrund (av råg)
100g fint rågmjöl
200g vatten
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke (förslagvis i din degblandare så sparar du disk). Skålla med vattnet, täck över, ställ i rumstemp och gå vidare till surdegen.

Blanda vatten, surdegsgrund och mjöl. Plasta in och låt stå i rumstemp. Gå till jobbet!

Dag 1 - På kvällen
500g vatten
600g grovt rågmjöl (gärna Saltå Kvarns)
300g vetemjöl special (finns också ekologiska sorter)
200g torkade ekologiska aprikoser hackade i små bitar (eller annan frukt du gillar)
Blandningarna från gårdagen
Blanda allt i assistentskålen och kör på mellanhastighet i ca 30 minuter. Låt jäsa i bunken i ca 2 timmar. Olja in två avlånga formar och "bröa" dem med grovt rågmjöl. Fördela smeten jämnt mellan dessa formar och låt jäsa medan ugnen klättrar upp till 275 grader. Ställ in formarna på gallret och vänta. Efter 30 minuter öppnas luckan för att vädra ut eventuell vattenånga. Passa på att sticka stektermometern i ett av bröden. Lägg även på en aluminiumfolie för att skydda skorpan mot brännskador om du känner för det. När bröden når 101 grader är de klara. Ta ut dem och låt dem svalna utan formar. Förvara dem i handdukar och vänta med att äta minst ett par timmar, annars faller bröden isär.

4 kommentarer:

  1. Hur hann du publicera det där? Jag gick ju typ 6.56? You are too fast;-)/SB

    SvaraRadera
  2. Brödernas bröd kanske? Verkar väldigt avanserat, bara surdegen e lite av en utmaning känns det som. Men jag får se om jag hinner försöka nästa helg. Hur skall man göra så att den blir så där härligt knapprig utepå och mjuk inutti?

    hare gött Pavel

    SvaraRadera
  3. Pavel: Jag är helt säker på att du klarar detta om du bara tar god tid på dig. För att få knaprig skorpa är det viktigt att då och då vädra ut vattenångan ur ugnen under gräddningen.

    /Fredrik

    SvaraRadera
  4. Nu har jag o Leo startat(?) en surdeg, vi hade tydligen ingen våg, så få se hur det går!

    SvaraRadera